Thursday, June 17, 2010

.perangai orang sekarang.

aku tulis ikot pengalaman, pemerhatian, dan mungkin laen-laen hal yang mempengaruhi. perkara neh mungkin betul mungkin salah pada korang.ntah ape aku merepek neh.bace jek lah.hadoi.

  • menyound org yang takde adab dengan berkate 'babik jek,mane adab kau sial?'.
  • gemar meminta kesempurnaan org laen tanpe menyempurnakan diri sendiri.
  • menganggap masjid,tudung,mengaji perkara yang boleh dijadikan bahan gurauan.
  • bile org bagi salam penoh 'assalamualaikum w.bt' dijawab dengan 'pehhh~da nak mati ke pe ko?'.
  • menganggap sudah mengenali seorang individu itu keseluruhan hanye dengan mengucapkan sepatah 'hye!'.
  • perkataan 'bodoh.babi.sial.celake.bangsat.bingai.bangang.bongok dll' sebagai satu perkataan wajib yang harus diselitkan dalam setiap perbualan tak kire ape topik.
  • menganggap lovebite satu bende yang perlu dipamerkan dan haros dibanggekan.
  • klo tak puas hati ngan someone tu lagi senang cakap ngan orang laen, cerite kat orang laen dari cakap teros jek kat someone tu.ngate blakang!
  • depan baek ngan kite, gelak-gelak,konon share rahsie ape semue tapi belakang ngutok kite!da tau tak suke tak payah la nak baek-baek.
  • menjadikan sekolah, kolej & universiti sebagai tempat mencarik jodoh. ;p
  • menganggap facebook sebagai satu keperluan hidup. ;p
  • terlalu terpengaruh ngan tv or filem yang ditonton.ikot style dalam filem yang ditonton.cth 'doe' dr filem bohsia & 'der' dr filem adnan sempit. ;p
  • gune bahase yang dicakapkan seharian.bahase slanga la senang cter.taip pon tak gune da bahase baku.senang citer mcm pe yang aku ngah wat neh la. ;p
  • tukor couple macam tukor baju.anytime leh dapat leh pilih yang baru.semalam clash,arini ko nanges-nanges meraung konon idop da takde makne,esok kau dapat balak/awek baru.
  • suke menilai orang laen walaupon belom pernah mengenali orang itu.
  • kutok mengate orang bagai nak rak konon macam orang tu iblis yang patot dihindari padahal ari-ari ko stalk fb & blog dia.[macam yg kau ngah buat neh stalker!]
  • sangat benci pade ex bf/gf dia, padahal ex uh tak salah ape pon. he/she just her/his ex. and you r her/his ur presnt & maybe future.kecah!
  • bergambar ngan motor besor, kete mewah, gune name berbin/bintikan dato' semate-mate nak dapatkan publisiti.bajet org sekarang heran ah ko anak dato' ke tan sri ke?
  • maseh berperangai tipikal dan berpandangan sterotaip.kesian.
  • bile da pandai,pandai sangat.tapi bile da bodoh,bodoh sangat.
  • semakin hebat dalam bertalamkan dua muke semata-mata mahu disukai semua pihak.
  • yakin bila dia sudah memegang ijazah sarjana muda dia sudah mempunyai tiket untuk merendah-rendahkan orang laen.

aku tak cakap aku neh baek sangat eh.aku memang tak baek pon.ade jek bende-bende kat atas neh yang aku buat.huk.okeh.tata.

6 comments:

Zulfahmi Abidin said...

perh.gile jujur kamu faten..takpe...fahmie paham...sabar k....culture skrg tgh mcm nie.nk wt mcm ne.nati kamu tua (macm la fahmie tak tua) culture nyer dah lain lak.so ikut jer la k.

Fina said...

like! mmg betollll ponn.

Fatin Razali said...

famy :
sala ke saye jujor?huk~

fina :
ngee~thanks.

badut kepengg said...

sume dkt ats nie sgt sgt betul.
haha. ske lahh bce post nie :D

badut kepengg said...
This comment has been removed by the author.
Fatin Razali said...

badutkepeng :
ngee~tanx sis. :)