Saturday, July 02, 2011

.control C.


Assalamualaikum..

hye hoi hui..

mula-mula izinkan aku mencarut di dalam entry ini. ya, memang aku pernah cakap mencarut takkan buat kita nampak cool dan mencarut takkan menyelesaikan apa-apa masalah. tetapi mencarut saat ini dapat memuaskan hati yang amarah. ewah.

tengah syok dok online, dapat mesej kat inbox facebook dari rakan maya. beliau bagitau entry aku di copy paste. ewah. aku ingatkan dah habes dah zaman copy paste. ada lagi rupanya. seorang blogger yang aku tak sempat nak berkenalan telah gigih tekan control c dan control v di blognya. setakat ni 2 entry sahaja.

ya. memang bukan hebat mana pun tulisan taipan aku. aku hanya penulis picisan yang meluahkan rasa emosi jiwa melalui blog kesayangan aku ini. bullshit, bukan bermakna aku ini glamour bila entry ak di copy paste. bukan. bukan itu yang aku cuba maksudkan.

aku takde lah marah sangat beliau copy paste ayat aku. at least aku tahu ada yang menghargai hasil tulisan aku. ye dak? alah. aku buat thesis pon aku copy paste. bezanya, aku reti letak credit atas hasil tulisan beliau. susah sangat ke nak bagi kredit pada penulis asal? susah sangat ke? haiyo. bukan aku nak sangat kau linkkan ke blog aku. bukan aku nak sangat kau paparkan nama aku kat blog kau yang amek masa 2 minit nak loading tu. bukan ye.

tak tahu apa maksud memberi kredit? meh aku tunjukkan.

contohnya kau telah mengcopy ayat PERGI MATI SAMA KAU! ini dan kau harus lah letak kredit yang sebegini.


PERGI MATI SAMA KAU! - FR
atau
PERGI MATI SAMA KAU! -FatinRazali
atau
PERGI MATI SAMA KAU! - fatinrazali.blogspot.com


susah sangat ke? tak susah rasanya. kan? kecuali kau tahap pemalas nak mati lah kan. atau sebenarnya kalau kau baru tahu apa maksud memberi kredit lah kan. paling biadap bila kau dah copy paste, lepas tu ewah bangga jek cakap itu kau yang taip. babi jek. malu la sikit weh. tak salah biarkan blog kau bersarang takde entry baru sebab takde idea daripada copy paste dan mengaku itu kau punya.

memang dari zaman sekolah kita dah biasa meniru kan? tak siap keje sekolah tiru kawan punya. tak siap asgment pinjam kawan punya. bezanya, tiru lah dengan bijak.

sudahlah. malas nak emosi lebih-lebih. bak sebilangan manusia kata "bajet kau femes sangat la paten yang kau nak emosi?". susah nak fahamkan orang yang tak faham bahasa ni kan? ktanxbye.





btw, bercakap mengenai copy paste, mungkin korang patot baca entry plagiat itu keji, syaitan! dari lensa rosak.

bye!


5 comments:

Alynn Notnot said...

bullshit gila.

penat2 korek idea dalam palahotak alih2 org copy.

vavi.

haa aku pulak yg emosi. -.-

Fatin Razali said...

alynn :
hahaha. kau pon terasa emosi yang sama kan. memang bullshit gila capital letter L bagi pada si copy paste.

Cik Miera Aziz said...

Hahaha. U punya entri besttt! Tu yg dia laju jee duk ngopi paste! ;p

Tapi bg lah kredit kan kan!

*zamzyra* said...

sabar ye sis . adek harap kaka kuat .
fuh , naseb baek dulu pernah mintak izin copy ayat kaka kn ? terus kaka follow blog saya . ehehe
kaka kene kuat tahu . kaka hebat .pape pom semoga pekerti kaka seluhur wajah kaka (:

Fatin Razali said...

miera :
hahaha. kire dia excited sangat lah? haha

zamzyra :
insya-Allah. :)