Wednesday, May 19, 2010

.saya anak jawa.

everytime bile org tanye aku asal mane,and aku jawab asal johor,mesti ade pertanyaan susulan,'jawe ke?'.haha.dan aku dengan banggenye cakap ye.memang dari kecik life aku dibesarkan ngan org-org jawe neh.mak aku memang totally jawe.ayah aku plak tak nak ngaku jawe.haha.

so klo balik kampong blah mak,memang dorang totally cakap jawe lah.cume kami yg mude-mude neh cakap melayu lah.kami just paham,tak reti nak cakap.tapi ade jek cousin-cousin aku yang reti cakap jawe and aku rase sgt cool kot!jeles!at least they have some identity.huu.aku reti cakap yang basic-basic jek.

satu yang aku suke pasal life org jawe neh is klo bwat ape-ape kenduri memang meriah!sorry to say,kadang-kadang kenduri arwah pon leh jadi meriah.huk.ape lagi klo kenduri kawen.biasenye kami akan celebrate 3 ari.jumaat,sabtu & ahad lah kan.org laen anggap pembaziran tapi kami anggap macam family gathering woo.bukan senang kan nak kumpol ramai-ramai gitu.huhu.

macam-macam adat lagi lah.contoh rewang lah,salam keruk,berkat and many more.life kite memang menarik kan sebab banyak bende yang isi ruang yang ade.huhu.

so meh blajo cakap jawe skit.
korang tau just 'wes mangan?' jek.haha.
meh blajo yg laen.

baeklah - hyolah
jom g sane - yok merono
perlahan skit - seng alon-alon
sekejap eh - sediluk hyo
ade pape lagi - ono opo-opo lah
mintak maaf - njalok ngapuro
anak lelaki - bocah lanang
anak perempuan - bocah wedhok
tipu ah - ngapus loh

sekian saje.kelas tamat.


8 comments:

fikaryna said...

dekat pejabat ada 2 org jawa..1 muda 1 tua..yg muda mmg x pandai cakap jawa lgsg..tp paham la..yg tua mmg kelas..suka dia cakap jawa kdg2..bole blaja bahasa..

jawa ni mmg unik lah..

Alynn Notnot said...

tak reti ckp jawa :(

ika honey bunny said...

ika pun org keturunan jawa, tapi tak reti cakap jawa.. hehe but i proud to be javanese. ekeke.. org jawe nu comel2 and cantik2 whaad? ngee

fiD said...

wah! tahniah.. aku jawe jugok,, tp kuren, yang aku tawu, kabare, lanang, tu jelah, hohoh..

fiD!

Hunny Maldini said...

bile ckp ak org johor tp bkn jawa,
ramai yg ckp ak xnk ngaku jawa.
hakikatnya aku org minang~
huwaaaa

Ct DJa said...

iso ngomong jowo sitik2 wae. hikhik!! ;p

Fatin Razali said...

fika :
haha.biase ah 2.otg tuer mmg power skit ckp jawe.huhu

alynn :
kamu jawe ke?huhu.mmg rmai dak mude yg xreti.

ika :
hahaha.same here!org ckp org jawe neh pndai2..hahaha

fid :
hahha.yg itu org xjawe pon tau lah.

hunny :
hahaha.minang?waaa~rare neh.haha

dja :
waaaa..hebat2..huhu

Zulfahmi Abidin said...

fahmie bugis...fahmie anak bugis...